“Ik schrijf deze brief uitsluitend namens mijzelf als verontruste dharmabeoefenaar.
Zoals u ongetwijfeld weet heeft de heer Sokun Tsushimoto Roshi zich duidelijk uitgesproken over de kwalificaties van Rients Ritskes als zenleraar, alsmede over zijn titelfraude. Een goede zaak dat dit eindelijk in de openbaarheid is gekomen en wat mij betreft zeer verhelderend.”
Even verderop:
“Er is in het geheel geen sprake van enige inbedding in het gedachtegoed van één van de boeddhistische tradities, wanneer je kijkt naar het onderricht van Rients Ritskes.”
“Zen.nl is geen boeddhistische organisatie en hanteert de boeddhadharma niet als uitgangspunt en Rients Ritskes is geen boeddhistische leraar, maar een mind-control-coach.”
Toon vindt dat Zen.nl daarom geen lid kan zijn van de BUN:
“Het handhaven van de inschrijving van Zen.nl, zou de BUN – naar mijn idee – medeverantwoordelijk maken voor de ontstane situatie.”
Ook hoort hij graag wat er besloten wordt:
“Zodra u als BUN-bestuur een standpunt over deze kwestie geformuleerd heeft, zou ik daar natuurlijk graag over geïnformeerd willen worden.”
Toon stuurde zijn mail met de brief zoals gezegd op 28 mei 2013 naar het secretariaat van de BUN, ruim voor de BUN-ledenvergadering op 8 juni. Pas op donderdag 6 juni kreeg hij bericht van het secretariaat – een ontvangstbevestiging en de mededeling dat de brief was doorgestuurd naar de bestuursleden van de BUN.
Sindsdien is het stil gebleven - geen enkele reactie na afloop van de vergadering. En het is vandaag alweer de 26e. De BUN is misschien een soort vrijmetselaarsloge geworden. Niemand weet wat er op de vergadering is gezegd over Zen.nl en het BUN-lidmaatschap van die club. Vooralsnog komt er niks in de openbaarheid.
Wel stond het onderwerp op de agenda, getuige ook een passage uit de brief die BUN-voorzitter André Kalden vóór de vergadering aan de BUN-leden stuurde:
“Er is discussie ontstaan binnen de Zen-traditie. In dit kader is op verzoek van een van onze leden [N.B. dat is dus niet Toon Fugers; alleen boeddhistische organisaties kunnen namelijk lid zijn van de BUN. Natuurlijke personen, boeddhisten of beoefenaars van een boeddhistische meditatievorm, zijn uitgesloten van lidmaatschap, rs] het agendapunt Zen.nl opgenomen. De BUN is een vereniging van organisaties tot nut, etc. Wij staan als BUN verder buiten de interne gang van zaken bij aangesloten leden; wij hebben geen controlerende taak. Een statutaire bevoegdheid in die richting ontbreekt ook. Leden kunnen tijdens de ALV elkaar wel vragen stellen over de interne gang van zaken. Dit is de reden om dit agendapunt op te nemen.”
Kalden trekt hier aan alle kanten zijn handen af van de titelfraude-kwestie. Dat was wel eens anders.
Hoe dan ook, de brief van Toon Fugers is te mooi om alleen beschikbaar te stellen aan het BUN-bestuur. Waarbij ik ook nog zomaar denk dat dat paarlen voor de zwijnen is. Daarom hier integraal, met instemming van Toon.
Lees de brief.
Lees ook Toon’s eerdere reactie naar aanleiding van de titelfraude van Ritskes:
TITELFRAUDE RIENTS RANZEN RITSKES ROSHI
Ik merk dat ik nogal geraakt ben door de affaire Rients Ritskes. Zonder mijzelf een oordeel aan te willen matigen m.b.t. zijn integriteit in deze zaak, ben ik naar aanleiding hiervan tot een aantal stellingen gekomen, die -althans voor mij- heel fundamenteel zijn en direct raken aan de problematiek zoals die er ligt:
- Oprechtheid / integriteit is misschien wel de belangrijkste boeddhistische deugd. Onjuiste of onduidelijke beweringen m.b.t. verworven rang of erkenning binnen de boeddhistische traditie zijn daarmee niet te rijmen.
- Je kunt de boeddhistische praktijk nooit reduceren tot een toolbox met (meditatie-) technieken en methoden.
- Het propageren van meditatie door aanlokkelijke perspectieven in het vooruitzicht te stellen (een gelukkiger mens worden of beter leren functioneren), zegt meer over de marketingskwaliteiten van degene die dit zo aan de man brengt, dan over zijn / haar inzicht in de dharma.
- Het is een verarming en verschraling om de boeddhistische praktijk (zazen / meditatie) los weken van de boeddhistische context en traditie; het is juist het hart daarvan.
- Je kunt je particuliere opvattingen over meditatie en boeddhisme, en je persoonlijke interpretaties daarvan, nooit als 'de Zentraditie' presenteren en dat dan vervolgens te legitimeren met je ‘erkenning’ door die Zentraditie.
- Meditatie / zazen is niet iets wat te 'leren' is. Een cursus 'leren mediteren' is eigenlijk met zichzelf in tegenspraak. Het is slechts te praktiseren / te beoefenen.
- Een dharmaleraar / zenleraar zal zichzelf nooit presenteren als 'iemand die het weet'. Zodra je een spirituele leraar ontmoet die pretendeert 'het te weten', d.w.z. die claimt de waarheid in pacht te hebben, moet er onmiddellijk een rood lampje gaan branden! Altijd!
- De dharma laat zich niet bezitten, de dharma laat zich niet rationaliseren, de dharma laat zich al helemaal niet 'vermarkten'.
- 'Jij bent niet de Boeddha, de Boeddha is jou!' (Tozan). 'De Weg is volmaakt, open, universeel en overal aanwezig' (Dogen). De dharma is derhalve van meet af aan van en voor iedereen, zonder enige uitzondering.
Toon Fugers, zenbeoefenaar sinds 1976