Kalden’s gedrag in de zaak Ritskes blijkt in een traditie te staan.
Ik ben blij met de brief, voor zover dat kan in deze situatie. Hij laat zien dat mijn ervaringen niet op zichzelf staan en plaatst ze in een breder perspectief. Je kunt moeilijk meer zeggen dat dit een incidentje is, of alleen maar een puur persoonlijk meningsverschil. Er is meer aan de hand.
De open brief van Hogendoorn mag verspreid worden, zie de begeleidende mail hieronder. Hij verwijst naar dingen die voor Kalden bekend zijn, maar voor de argeloze lezer niet. Misschien is daarom niet alles direct duidelijk. De universele thema’s zijn onmiskenbaar.
Ik vrees dat het eerste citaat uit de notulen van de BUN (6 augustus 2011, zie open brief) een schaduw vooruit werpt naar de komende bijeenkomst op 8 juni. Kalden kan opnieuw de miskende primadonna spelen, het slachtoffer. En anderen wegzetten als ‘bestuurlijk en persoonlijk niet deugend’.
Hij kan ook opnieuw ‘afstand nemen van de inhoud, die niet los gezien kan worden van de wijze en vorm waarbinnen deze publiek is gemaakt.’ (zie voor deze en de volgende quote van Kalden de brief van hem aan de BUN-leden van 23 september 2011, bijlage bij de open brief van Hogendoorn).
Dus: óf alles blijft binnenskamers, óf de manier waarop het naar buiten komt deugt niet, en daarom ga je gewoon niet op de kwestie in. Tja.
De redenatie daarbij: ‘Boeddha leerde niet mee te gaan met meningen alleen maar omdat je het ermee eens bent.’ Een verkrachting van de woorden van de Boeddha. Aan hem wordt namelijk toegeschreven:
“Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in anything simply because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything simply because it is found written in your religious books. Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. But after observation and analysis, when you find that anything agrees with reason and is conducive to the good and benefit of one and all, then accept it and live up to it.”
We wachten in spanning af wat de komende vergadering oplevert. Ik houd me aanbevolen voor de notulen.
Hieronder eerst de begeleidende e-mail van Hogendoorn, die zijn bericht stuurde aan Kalden, het BUN-secretariaat en de leden van de BUN. Daaronder als pdf de open brief zelf. Na die brief, in dezelfde pdf, enkele interessante bijlagen. Zeker niet overslaan! Fingerfood voor fijnproevers.
Ik wens de lezer een helder oordeel toe.
Tekst begeleidende mail van Rob Hogendoorn bij zijn open brief aan André Kalden
Beste André, beste bestuursleden en leden van de BUN, overige lezers,
Ik schrijf dit bericht op persoonlijke titel.
Recentelijk (24 mei 2013) publiceerde en verzond Ron Sinnige een 'Open brief aan BUN-voorzitter en/of privépersoon Kalden':
http://www.ronsinnige.nl/1/post/2013/05/open-brief-aan-bun-voorzitter-enof-privpersoon-kalden.html
Deze brief kan gelezen worden als een vervolg op Sinnige's column Loophaas* (5 mei 2013):
http://www.ronsinnige.nl/1/post/2013/05/loophaas.html
De open brief en column riepen een gevoel van herkenning én herinneringen bij me op.
Op 25 oktober 2011 stond ik namelijk op hetzelfde punt als Sinnige: die dag schreef ook ik André Kalden een open brief.
Iets weerhield me ervan de brief en bijlagen te versturen.
Ik kan het me niet precies herinneren, maar ik vermoed dat het de overtuiging was dat de verzending ervan geen zin zou hebben.
Ron Sinnige heeft me van inzicht doen veranderen: mijn brief is nog steeds actueel en verzending heeft wél zin, al is het maar om context te leveren bij Sinnige's huidige grieven.
Zijn waarnemingen van Kalden's gedrag passen namelijk in een ook door mij waargenomen patroon.
Vandaar dit bericht, ter introductie van mijn brief uit 2011 (zie bijlage).
Ik deel Sinnige's mening dat Kalden niet de geschikte persoon is om het voorzitterschap te bekleden van een organisatie die beweert de hele boeddhistische gemeenschap te vertegenwoordigen.
Mijn open brief maakt duidelijk hoe ik tot die conclusie kom.
Omdat deze zaak de hele boeddhistische gemeenschap aangaat stel ik deze brief niet alleen ter beschikking aan de voorzitter, (bestuurs)leden en leraren van de BUN, maar ook aan boeddhistische media en andere (web)publicisten.
Zij mogen zich vrij voelen dit document te publiceren en/of te verspreiden.
Ik nodig iedere ontvanger uit kennis te nemen van de inhoud van mijn betoog, en mij daarover zo kritisch mogelijk te bevragen.
Wie daaraan behoefte heeft voorzie ik graag van een (mondelinge) toelichting en aanvullende documenten of correspondentie.
Met vriendelijke groet,
Rob Hogendoorn
bijlage: open brief Rob Hogendoorn aan André Kalden, 25-10-2011